Spring naar de inhoud

Luchtkwaliteit

    Iedereen weet dat de luchtkwaliteit belangrijk is. Zo kan veel en langdurig inademen van CO2 leiden tot hoofdpijn. Teveel kan zelfs braken veroorzaken, flauwvallen en zelfs de dood tot gevolg hebben.
    Maar waarom beschermen we ons hier dan niet beter tegen? Waarom hopen we er dan maar het beste van?

    Jaren had ik zo een weerstation die ook de CO2 mat in de leefruimte. En jaren deed ik met die waarden niks. Soms eens controleren, want je zag de CO2 de hoogte inspringen als er gekookt werd, maar meer deden we er niet met. Want lucht is er toch al altijd geweest? We maakten ons vroeger toch ook geen zorgen over de lucht, waarom nu dan wel? Natuurlijk omdat we nu beter weten, en de middelen er zijn om deze zaken te controleren.

    Richtwaarden voor binnenhuis

    • 400 tot 800 ppm
      +/- 400 is bv het niveau buitenlucht
    • 800 tot 1200 ppm
      Waakzaamheid geboden, beter voorkomen dan genezen?
    • + 1200 ppm
      1200 is limiet. Ventileren is hier de boodschap!!!

    Metingen

    Sinds kort heb ik mijn modules uitgebreid in alle slaapkamers en badkamer. En het is angstwekkend om te zien hoe de CO2 waarden in een slaapkamer kunnen stijgen gedurende de nacht. Onderstaande grafiek is bv een nacht op de kinderkamer, met gesloten ramen en deuren. Als je weet dan ook weet dat de kamer zo’n 25 m² groot is, verschiet je toch even van die waarden. Een kind van 7 jaar laat de waarden zomaar eventjes tot 1500 ppm stijgen? En vanaf 1200 is het niet zo gezond meer?

    Gesloten kinderkamer

    Nacht met gesloten venster en deur

    Deze grafiek is dan terug van dezelfde kamer, maar nu met het raam op kip gedurende de hele nacht. Toch wel direct andere waarden, niet?

    Open kinderkamer

    Nacht met venster op kip, en gesloten deur

    Actie

    Indien je bovenstaande grafieken analyseert, dan kan je alleen maar concluderen dat goede luchtcirculatie noodzakelijk is. Slecht slapen, hoofdpijn, vermoeidheid… kan misschien allemaal vlug op te lossen zijn door correct te ventileren?!

    De makkelijkste manier van ventileren is natuurlijk je venster open te zetten. Maar dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Wat met de temperatuur? Stoken voor niks? De hele nacht liggen bibberen in je bed? En als je aan een drukke weg of spoorweg woont, is het ook niet echt bevorderlijk voor de slaap. Daarnaast ook misschien even nadenken over de veiligheid van jezelf? Want vergeet je bv niet je raam te sluiten als je weggaat? Je moet natuurlijk potentiële inbrekers niet op verkeerde gedachten brengen dat het bij jou makkelijk komen en gaan is!

    De ideale manier van ventileren is een ventilatiesysteem. Natuurlijk niet direct een goedkope oplossing, maar wel een doeltreffende. Komt daarbij dat deze systemen meestal continue draaien. Dus qua stroomverbruik is het ook niet ’top’. Indien je nu met een domoticasysteem werkt, kan je natuurlijk de ventilatie enkel laten schakelen indien dit echt nodig is.

    Stof om over na te denken?

    Tags:

    Een reactie achterlaten?

    Index