Ging dat spreekwoord niet zo?
De laatste tijd kennen we nogal es wat droge periodes, en dan merken we opeens dat water toch niet zo simpel (meer) is? Tot op vandaag kunnen we nog gewoon de kraan openzetten, en er komt water uit. Maar voor welke prijs? En hoe lang gaat deze luxe nog duren?
Investeren in duurzame oplossingen lijkt me beter. Regenwater opvangen en gebruiken voor niet essentiële (?) toepassingen is de boodschap.
- Maar hoe hou je dit allemaal in het oog?
En heb je ‘vat’ op wanneer je best wat gebruikt? - En wanneer weet je hoeveel water je eigenlijk verbruikt?
Als je je waterfactuur krijgt? - Wanneer kom je tot de conclusie dat je een waterlek hebt?
Ook als je je jaarlijkse afrekening krijgt?
Laat je intelligente huis je hierbij helpen !!!
Groot waterverlies
Ken je dat, een tuinslang die in de volle zon ligt en opeens open knalt? Liters water stromen over het gras. En wanneer merk je dat? Als je thuis komt van je werk? Als je de volgende dag je planten water wilt geven?
Als je rekent dat een gemiddelde kraan met 12 liter per minuut kan stromen, dan heb je er op een uurtje tijd 720 liter water door gejaagd? Gaat rap, niet?
Een gemiddeld bad is zo’n 120 liter. En dit is meestal binnen het kwartier gevuld. Dus een alarmmelding als er meer dan 200 liter verbruikt werd het laatste halfuur? En dit zo elke 10 minuten, tot het probleem opgelost is. Hiermee gekoppeld wordt de watertoevoer naar de tuin automatisch afgesloten. Scheelt toch terug een paar liters, niet?
Klein waterverlies
Een groot waterverlies is makkelijk te zien, maar een klein waterverlies? Dat kan jaren duren voor je er erg in hebt dat er ergens kleine druppeltjes verdwijnen.
Dankzij domotica kan je het waterverbruik elke minuut (of meer) in de gaten houden, en als je dan continue een kleine hoeveelheid water verbruikt, klopt er iets niet. De meeste waterverbruikers zoals wasmachines, warmtepompen, vloerverwarmingen… zullen veelal eenmalig water vragen, en niet continue.
Wat verbruik je?
Iedereen weet dat we vandaag zuinig moeten omspringen met stadswater. Maar heb jij een idee hoeveel water er in je bad gaat? Of hoeveel water een wasbeurt kost? Aan de hand van een simpele meter kan je heel veel te weten komen. En kan je op beide oren slapen. Of juist niet.
En voor de oplettende onder ons, inderdaad, in bovenstaande grafiek zie je op jaarbasis een verbruik van 280.000 liter!
Deze installatie had een meter, maar niet de nodige intelligentie om de gegevens te analyseren. Wat mooi aantoont dat data hebben niet genoeg is. Je moet ze ook (laten) analyseren…
Niveau van de waterput
In de eerste fase is het leuk om het niveau van je waterput te kennen. Dit om je menselijke nieuwsgierigheid te temperen, maar ook om om je intelligente huis ermee aan de slag te laten gaan.
Persoonlijk heb ik al enkele verschillende manieren uitgeprobeerd, en heb het meeste succes met een druksensor. Deze druksensor bevindt zich onderaan de waterput, en door het gewicht van het water kan je het maximum en minimum van je put peilen. En alles ertussen…
De setup
Een druksensor die je tot 6m diep kan hangen, een transformator voor de levering van stroom, en een module om je signalen om te zetten naar je server.
De visualisatie, de intelligentie
Dmv een (domotica)server kan je de data gebruiken om grafieken te maken. De actuele status opvragen. Eventueel kranen/pompen/… aansturen.
Al naar gelang hoe jouw installatie is opgebouwd, kan je hierdoor een berichtje krijgen om bv je waterput te vullen met stadswater.
Of je installatie automatisch laten overschakelen van regenwater naar stadswater. Het omgekeerde geldt natuurlijk ook.