Spring naar de inhoud

Verschillende technologieën

    Durf ik me wel wagen aan dit onderwerp? Want hoe langer ik bezig ben met domotica en IT, hoe meer technologieën ik tegenkom. Soms zie ik er es eentje van de markt verdwijnen, maar dan komen er wel 5 andere voor in de plaats. En dan heb je echt wel de nodige passie nodig om bij te blijven.

    Voor je begint met je woning te automatiseren, bedenk dat je alles moet kunnen blijven beheren! Want wat als die ene sensor uitvalt? Hoe belangrijk is die sensor voor jou, en wie kan die vervangen? Indien je verschillende technologieën kent, dan is het meestal wel mogelijk om hetzelfde te doen met iets anders. Maar je moet natuurlijk alle pro’s en contra’s kennen en afwegen.

    Laat mij daarom proberen om je hierbij wat te helpen. Ik ga hier elke technologie die ik al persoonlijk gebruikte toetsen aan enkele belangrijke pijlers.

    Daar technologie nooit stop, zal dit artikel waarschijnlijk ook nooit stoppen. Ik probeer dit dan ook van tijd tot tijd bij te werken…

    KNX

    Vroeger had je EIB (European Installation Bus). Dit was een standaard om allerlei sensoren samen te laten communiceren. Net als EHS (European Home Standard) en BatiBUS. Om een lang verhaal kort te maken, deze zaken zijn allemaal vandaag beter bekend als KNX.

    KNX is aan elkaar gekoppeld door een 2draads systeem, en daardoor uitermate stabiel. KNX wordt dan ook veel gebruikt in bedrijven, en voor vaste installaties in de domotica. Dit is ook een nadeel aan KNX, dat je alles bedraad moet krijgen. In sommige installaties kan dit problemen brengen.

    Initiële configuratie van de verschillende modules is ook niet alledaags, en daardoor is KNX jammer genoeg niet zo gebruiksvriendelijk. Software voor de configuratie (bv ETS) is vrij prijzig, en zonder basiskennis zal je enkele dagen zoet zijn.

    Persoonlijk gebruik ik KNX meestal voor de ‘core’ van je woning. Zaken zoals vaste stopcontacten, lichtpunten en schakelaar. Kortom, zaken die in veel gevallen bijna nooit zullen wijzigen. Hou wel rekening dat indien je KNX wil gebruiken, dit meestal een grote impact heeft op je bekabeling.

    Het is vrij prijzig als je dit met andere zaken vergelijkt, maar de hardware is heel robuust en stabiel.

    Kwaliteit:
    Prijs:
    Makkelijk:
    Functionaliteit:

    Z-Wave

    Z-Wave is een protocol die enkel via radiosignalen werkt. Via een ‘mesh-core’ netwerk en een USB-dongle. Bekijk de USB-dongle als een zendmast Je hebt sensoren die gevoed worden door een batterij, en sensoren die gevoed worden via je stroomnetwerk.
    Toestellen die aangesloten zijn op je stroomnetwerk, functioneren altijd ook als versterker voor het mesh-core netwerk. Zo kan je tot 7x hoppen van sensor naar sensor. Daardoor kan je netwerk immens groot worden, maar soms merk je wel es wat vertraging hierdoor.

    De sensoren zijn meestal kleine toestellen, die toch heel veel in hun mars hebben. Zo kan je een contact hebben die je meld of een venster open of dicht is, maar tegelijk ook je de temperatuur, lichtintensiteit en beweging meldt.
    Veel van die toestellen zijn ook netjes geschikt om in te bouwen achter een bestaande schakelaar. Zo kan je bestaande installatie beetje bij beetje migreren naar een slim huis.

    Je hebt ook een groot gamma aan sensoren. Ik denk aan bv contact, vocht, brand, gas, schakelaars, relais, afstandsbedieningen… En eerlijk gezegd, deze sensoren zien er ook meestal nog es goed uit.

    Doch voor bepaalde zaken is het in mijn ogen meer een indicatie. Of je moet een goede controle inbouwen die je sensoren elke x-tijd controleert op aanwezigheid en batterijstatus.

    De kracht, of zeg maar het gemak van deze sensoren is dat ze veelal gevoed zijn door een klein batterijtje. Alle ramen en deuren zijn zo op een uurtje uitgerust met een controlesysteem. Geen nood aan kabels. De batterijen gaan verrassend lang mee, meer dan 1 jaar is het gemiddelde. Maar hou natuurlijk rekening dat je met veel toestellen, ook veel batterijen in huis zal mogen halen…

    Kwaliteit:
    Prijs:
    Makkelijk:
    Functionaliteit:

    Shelly

    Dit is relatief nieuw voor mij, maar verrassend compleet.

    De sensoren zijn klein, en heel vlug te implementeren dmv je WIFI netwerk. Dit is misschien ook waarom ik als netwerkspecialist zo enthousiast ben over deze technologie. Netwerken (en WIFI) zijn zaken die in de praktijk heel veel gebruikt worden, en daardoor ook makkelijk te monitoren. Bijna iedereen heeft wel een draadloos netwerkje, en daardoor is dit iets waar je heel vlug je huis slim met kan maken.

    Net zoals bij z-wave heb je hier ook modules die gevoed worden dmv een batterij, of via je stroomnetwerk. De toestellen die ik in handen kreeg, hebben een ingebouwd batterijtje, die je kan opladen dmv een usb-poortje.

    Ze bezitten iets minder functionaliteiten per sensor, maar hetgeen waarvoor ze bedoelt zijn, doen ze goed.

    Kwaliteit:
    Prijs:
    Makkelijk:
    Functionaliteit:

    Raspberry PI

    In een heel ver verleden, is dit gestart als hobby kitje. Een klein computertje waar je heel makkelijk enkele pinnetjes kon gebruiken als contactjes. Om vervolgens waarden uit te lezen van sensoren, relais te sturen… En doordat deze zo populair was bij de hobbyisten, bleef dit maar groeien. Vandaag de dag kan je zo’n raspberry pi al aanzien als volwaardige toestel. Hij is uitermate geschikt voor kleine servertaken, ik denk aan monitoring, back-ups, kleine videobewaking omgevingen, domotica server … Hij verbruikt heel weinig stroom, is dus ideaal voor 24/24. Ook als werkstation of mediaspeler is hij uitermate geschikt. Wens je bv een dia show op groot scherm bij je evenement? Of een display inbouwen in je muur voor domotica doeleinden?
    Persoonlijk zou ik hem wel niet gebruiken voor meerdere toepassingen. Je kan nu ook niet verwachten dat een machinetje van €100 hetzelfde doet als een server van €1000.
    De installatie is in het begin eventjes zoeken, maar eens je de software erop hebt draaien, is het makkelijk te beheren.

    Kwaliteit:
    Prijs:
    Makkelijk:
    Functionaliteit:


    Netatmo

    Netatmo, bekend van hun weerstation. Een heel kwalitatief product, die je een mooie weergave geeft in de kwaliteit van je huis. Temperatuur, CO2, geluid… Allemaal zaken die bijdragen tot een beter gezondheid. Je kan het weerstation uitbreiden met een windmeter, pluviometer… Kortom, alle weersomstandigheden, van je eigen plekje. Een leuke feature is ook dat je de waarden kan delen met anderen, en zo heeft netatmo een heel mooi overzicht van wind, temperatuur… Neem hier maar es een kijkje.
    En dit dan ook nog es up to date? Geen idee waarom onze weerman deze tools niet toont. Ukkel ligt ver van mijn huis hoor!

    Het gamma kan je ook uitbreiden met camera’s, rookmelders… Allemaal producten die heel kwalitatief zijn. En hun batterijen gaan lang mee!

    Kwaliteit:
    Prijs:
    Makkelijk:
    Functionaliteit:

    Een reactie achterlaten?

    Index