Spring naar de inhoud

Top Software

    Hieronder wat software zaken die ik sinds jaren gebruik, en die me elke week doen verwonderen hoe goed ze zijn. Sommigen zijn in mijn ogen heel makkelijk in gebruik, maar dat komt misschien ook een beetje omdat ik ze bijna dagelijks gebruik?
    Ik som ze hier maar even op. Wie weet krijg je ook de microbe te pakken om ze es te testen? Laat het me weten wat jij ervan vond…


    Besturingssystemen

    Software die je nodig hebt om een computer te laten draaien. Ik ga in dit luikje enkel de software neerpennen die voor een werkstation/laptop van toepassing zijn. Echter server besturingssystemen vind je bij servers terug…


    > Linux Mint

    Een besturingssysteem, vergelijkbaar met Windows.
    Dit is een freeware product, wat betekent gratis, maar daarom zeker niet slecht. Integendeel.
    Meer info: https://linuxmint.com

    > Linux eOS

    Een gratis besturingssysteem, wat vergelijkbaar met Windows of Linux Mint.
    Waar Linux Mint je een eenvoudiger overgang laat maken tussen Windows en linux, is het hier een (klein) beetje moeilijker. Je moet je mindset even aanpassen, want de lay-out is verre van Windows. En dan kom ik hiermee direct bij het mooie aan eOS, de lay-out. Is in mijn ogen toch de beste interface die vandaag te vinden is.
    Meer info: https://elementary.io



    Applicaties

    Applicaties. Terug zo’n term die niet zo makkelijk in vakjes te plaatsen is. Soms heb je een server nodig, soms een computer, soms… Enfin, ik ga hier dus software plaatsen die je in het alledaagse leven kunnen helpen met je werk.




    > Thunderbird

    Het mailprogramma die al jaren meegaat, en in tegenstelling tot onze MicroSoft vrienden, al jaren standvast is. Geen grote updates met dure licenties of werkuren. Gewoon, mailen…
    Meer info: https://www.thunderbird.net

    > Gimp

    Het tekenprogramma die zich kan meten met alle groten der aarde. Adobe Photoshop, AutoDesk Sketchbook, Corel draw,  Adobe Illustrato… allemaal een voor een degelijke tekenprogramma’s. Maar gimp is in mijn ogen toch het tekenprogramma bij uitstek. Gratis, doet alles wat je nodig hebt bij dagdagelijkse tekenbewerkingen…
    Meer info: https://www.gimp.org

    > Google Chrome

    Voor mij bij ver de beste browser die er vandaag de dag bestaat. En OK, je kan gaan discussieren over privacy, over snelheid, over systeembelasting … Privacy is al ver achter ons, wat deel jij niet op sociale media? Snelheid? Komaan, kan je zo snel lezen als een computer kan laden? Over systeembelasting? OK, daar heb je een punt, alhoewel…
    Feit is dat Chrome een pak meer positieve zaken heeft dan negatieve. Ik denk maar aan de cleane look, maar toch goed doordachte, synchronisatie, compatibiliteit…
    Meer info: https://www.google.com

    > Plex

    Misschien niet 100% de juiste plaats onder software, daar het draait als servertje, maar PLEX maakt een mooi overzicht van al je afbeeldingen, video’s… Handig is dat je ook via een smartphone app, of webbrowser je foto’s ed van overal kan bekijken.
    Meer info: https://www.plex.tv

    > WordPress

    De website onder de website. WordPress laat iedereen, zonder de technische kennis, een website bouwen, beheren, onderhouden, inkleuren… Enfin, de enige vijand hier is te weinig tijd.
    Meer info: https://wordpress.com

    > Discourse

    Het forum bij uitstek. Een forum is niet meer als een discussieplatform voor gelijkgestemden. Maar je kan het evengoed gebruik als notitieboekje voor al je zaken. Discourse is heel netjes qua layout, heel responsive qua werking, heel gebruiksvriendelijk voor jan en allemaal, heel stabiel…
    Meer info: https://www.discourse.org

    > GLPI

    Gestionnaire Libre de Parc Informatique. Is een van de weinig Franse dingen die ik goed vind klinken. Ik zou het kunnen blijven herhalen. Het programma op zich is een ticketing en documentatie tooltje voor alles rond IT gebeuren. En persoonlijk vind ik het een van de betere ticketingtools. Het is duidelijk, overzichtig, bondig…
    Meer info: https://glpi-project.org


    Servers

    In ‘C’ is dit ook een besturingssysteem of (applicatie)software. Maar onder servers verstaan we hier dus specifieke toepassingen, die best op een ‘dedicated’ machine draaien. Meestal omdat de software te specifiek is, of teveel resources nodig heeft. Of soms ook omdat het gewoon veel gemakkelijker is, als je bv iets moet herinstalleren. Of bv iets wil testen en de rest van je zaken niet om zeep wilt helpen. Been there, done that…


    > Proxmox

    In technische termen een HyperVisor.
    Is eigenlijk een besturingssysteem, gebaseerd op linux, die je toelaat om virtuele computers/servers te draaien. Of hoe je goedkoop 20 server kan hebben, en toch maar voor 1 server betaalt hebt.
    Meer info: https://www.proxmox.com

    > OpnSense

    Het hoofddoel is het functioneren als firewall.
    Doch deze software biedt eigenlijk alles wat je nodig hebt om een degelijk netwerk op te bouwen. Denk maar aan DHCP-server, DNS, firewall, NAT, VPN, dynamic DNS, loadbalancer…
    Meer info: https://opnsense.org

    > OpenHAB

    De domoticaserver bij uitstek.
    Laat je toe om allerlei soorten hardware met elkaar te koppelen. Wordt er gebeld aan je voordeur? Laat dan een foto doorsturen van je webcam naar je telefoon. Wordt er een water-, rook- of gassensor getriggerd? Laat dan automatisch de elektriciteit afschakelen, een alarm afgaan, en een berichtje op je telefoon…
    Meer info: https://www.openhab.org

    > Zoneminder

    De gratis videobewakingsserver die je toelaat je te matchen met beveiligingsbedrijven. Alle type camera’s zijn mogelijk, zowel digitale/IP-camera’s alsook analoge camera’s (mits je hardwarekoppeling hebt). Je kan zones instellen, dashboards bouwen, alarmen versturen, camera’s bedienen…
    Meer info: https://zoneminder.com

    > CheckMK

    Prachtige serversoftware die je toelaat je infrastructuur (netwerk) alsook je server te monitoren. In mijn ogen heel compleet, met mooie clients voor zowat alle types van server en werkstations. Zo weet je direct wanneer je harde schijf vol loopt, een IP-camera offline is, een…
    Meer info: https://checkmk.com

    > Backuppc

    Ahhh, backups! Wie houdt er niet van, als je een gecrashte schijf hebt. Of als je per ongeluk een foldertje hebt gewist? Backuppc is een server die netjes op de zijlijn al je backups neemt. Van zowel servers, werkstationnen, smartphones… En het is hem eender of dit linux of windows is, hij doet het gewoon. En als kers op de taart stuurt hij je een berichtje als je backups veroudert zijn. Is dat niet mooi?
    Meer info: http://backuppc.sourceforge.net

    > Grafana

    Een heel mooie serverapplicatie om al je data te visualiseren. Mooie grafieken, die je op 1001 wijzen op het scherm kan laten toveren. Ook de manier waarop je de data inleest kan je filteren. Dus volledig zoals jij het wil!
    Meer info: https://grafana.com

    > Graylog

    Indien je een paar servers hebt, kunnen die samen tonnen aan logs spuwen. Iedere systeembeheerder weet dat je bij meer dan 2 server nood hebt aan een logserver. Een server die centraal al je logs verzamelt, en dewelk je vervolgens op een menselijke manier kan doorsnuisteren.
    Meer info: https://www.graylog.org



    Tags:

    Een reactie achterlaten?

    Index