Je kan ze bijna nog onmogelijk allemaal tellen. De camera’s die zich rond jou bevinden. Ga maar eens na. Een camera in je telefoon, in je laptop, op je tablet, in de deurbel, misschien ook een camera op je tuin, en op je oprit, een achteruitrijcamera op je wagen… Gaat snel, niet?
Het is natuurlijk leuk dat je zo zicht krijgt op alles. Maar in 95% van de gevallen gebruiken de mensen hem enkel ‘live’. Wanneer ze es willen zien wat er gebeurt voor de camera lens. Je kan er nochtans zoveel meer met doen.
Wil je de beelden echt gebruiken als bewaking? Dan heb je ook nood aan opslag. Al dan niet in de cloud, met extra intelligentiesoftware… Voorzie hierbij genoeg opslagruimte, want vaak moet je beelden terugvinden van een paar dagen of weken geleden. En de meeste systemen overschrijven dit vrij snel.
IP-Camera’s
IP-camera’s zijn de dag betaalbaar geworden. Voor zo’n 100 euro heb je al een solide camera, met hoge resolutie. Voor zowel overdag als ’s nachts.
En meestal heb je ook de keuze tussen bekabelde of draadloze systemen. Hou hier wel in achterhoofd hoe je camera gaat voeden. Is er een stopcontact in de buurt? Of kan het netter door bv een POE-connectie, waar je de stroom over de netwerkkabelmee kan sturen?
Een goed doordacht installatieplan doet wonderen! Denk hier dus zeker over na voor je camera’s aankoopt.
- Ga je enkel gebruik maken van vaste camera’s, of gebruik je ook beweegbare?
- Zijn alle toegangswegen goed in beeld?
- Ga je enkel buiten filmen, of ook binnen?
Zijn je huisgenoten, je buren of collega’s hiermee akkoord? - Wat met privacy wetgeving?
- Ga je je camera’s registreren of niet? Wil je ze maw wettelijk kunnen gebruiken bij inbraak?
Je domotica in de kijker
Maar het wordt pas echt leuk als je de camera’s koppelt aan je domotica. En het wordt al helemaal leuk indien je gebruikt maakt van beweegbare camera’s. Volgende zaken hebben wij al verwezenlijkt, en zijn we helemaal weg vaN:
1. Daar waar de actie is
Heb je een manier waardoor de server weet als een deur, venster of poort opent? Laat de camera dan automatisch draaien en zoomen naar de plek waar beweging gedetecteerd werd. Zo krijg je misschien uit meerdere hoeken zicht op wat er zich afspeelt.
2. Help jezelf, en je camerabeelden
Laat je camera’s de ogen worden van je domotica. Merkt je camera en/of videobewakingserver beweging op? Laat je server dan automatisch de lichten doen branden. Zo heb je ineens enkele optionele bewegingsmelder rond je woning.
En kan potentiele inbrekers afschrikken. Tevens zullen misschien ook de videoopnames een pak beter worden. Nachtbeelden (zwart/wit) kunnen zo ineens dagbeelden (kleur) schieten.
3. Weet wie op bezoek komt
Je kent het wel, iemand drukt op de deurbel, en jij je maar afvragen wie het is. Laat dan automatisch een foto maken van een camera die op de deur gericht. Vervolgens kan je meerdere acties laten gebeuren.
- Stuur deze foto door naar je gsm
- Maak een archief aan met alle bezoekers
- Projecteer deze foto op je TV
We implementeerden zo een combinatie tussen een codeklavier en camera.
- Indien een code werd ingedrukt, worden er foto’s genomen, en bijgehouden als logboek van wie wanneer komt.
- Indien er een foutieve code wordt ingedrukt, wordt de foto direct doorgestuurd naar een gsm, om indien nodig, kort op de bal te kunnen spelen.
4. Hou het overzicht
Voor mij is één van de belangrijkste onderdelen in alle IT vandaag is de gebruiksvriendelijkheid. Ik haat het persoonlijk dat je voor alles een appje moet installeren.
Nu is het leuk, maar binnen 3 maand ben ik al lang vergeten welk appje je moet gebruiken om bv van buitenaf die ene camera te bekijken. Want ik heb 4 verschillende merken. Dus dan ook 4 appjes?
Daarom, waarom niet al je live feeds in één en dezelfde app?
De app die je dagelijks gebruikt voor je woning te beheren?
Geloof me, er is niks zo makkelijk dan al je huisgenoten die 1 en dezelfde app hebben.
Zo hoeft niet elk gezinslid de apps te installeren. En dan denken we nog niet aan al die talloze opties die elke app wel met zich meebrengt.
5. Tijdslijn
Of gewoon omdat het leuk is?
Heb je bv een IP-camera in je tuin staan?
Neem dan elke dag op hetzelfde tijdstip (bv 13u) een snapshot, een foto als het ware. En bewaar deze op je server. En na een jaartje moet je deze foto’s es monteren tot een film. Een heel leuke timelaps van de seizoenen die door je tuin razen…