Waarschijnlijk heeft iedereen wel al eens een discussie gehad of gehoord over de thuisbatterijen? Dat ze nutteloos zijn, veel geld kosten, veel plaats innemen… Ik ga met veel zaken akkoord, het kost allemaal geld, het neemt plaats is, het is de netbeheerder zijn verantwoordelijk om het net correct te onderhouden…
Maar waar ik niet met akkoord ga, is dat batterijen nutteloos zijn. Als techneut bekijk ik deze zaken natuurlijk allemaal net iets anders. Wat is de technische reden waarom we batterijen zouden plaatsen?
- Voor de netbeheerder is het de belangrijkste reden de pieken (en dalen) in het net op te vangen. Als iedereen die zonne-energie produceert en dit grotendeel zijn batterijen steekt, en dus maar een deeltje op het net plaats, komt dit de globale curve te goede.
- Als consument kan u een beetje inspelen op de marktprijzen. Is het het duurst van de dag om elektriciteit af te nemen? Dan neem je toch eerst wat uit je batterijen? Denk je veel verbruik nodig te hebben? Dan het grootste delen uit je batterijen trekken?
- Wat ik ook als grote plus is, is de afvlakking van je spanning. Hieronder zie je bv de spanning die in mijn UPS gaat (schommelt tussen 220 en 229V), en de spanning (stabiel 230V) die vervolgens in mijn IT-omgeving geïnjecteerd wordt. Je ziet dus dat alle toestellen na mijn UPS een veel stabieler spanning zullen krijgen, wat neerkomt op een langere levensduurte van mijn toestellen.