Er is al wat over geschreven, gepraat, gediscussieerd, gepiekerd of gefrustreerd. Feit is en blijft dat het verbruik van je levenswijze geld kost. Het jammere van de zaak is dat je veelal pas weet hoeveel je verbruikt als je je afrekening krijgt. En dan begin je te denken of je het nu beter, of juist slechter hebt gedaan dan vorige jaar. Zou je niet beter tussendoor ook even hierover nadenken?
Meten is weten!
Sommige mensen houden dit bij, maar de meesten doen dit niet. Doe jij dit? Want is het niet geruststellend om iets duidelijk te zien? Of het nu een positief of negatief resultaat is, het is gewoon geruststellend dat om het weten. Onwetendheid is de bron van alle kwaad, toch?
Idealiter worden alle waarden automatisch bijgehouden. Heb je geen slimme meters, dan zou je dit best maandelijks, of 3-maandelijks doen. Het is eigenlijk maar een werkje van 5 minuten. Eventjes enkele meters noteren, en hopla.
Vroeger hield ik dit netjes bij in een excelletje, waar ik dan met allerlei formuletjes wat zaken probeerde te visualiseren. Vandaag bestaan er betere manieren. Zo heb je bv een website energieid.be die je toelaat veel zaken mooi te inventariseren. Je kan nog meer dan enkel elektriciteit, gas of water loggen. Ook je afvalproductie, kosten voor brandstof… in kaart brengen. Al je resultaten kan je vergelijken met gelijkaardige gezinnen in je buurt. Dan weet je direct of je normaal bent, of iets minder normaal. En het beste van al? De site is gratis!
Voor de mensen die reeds een digitale meter van Fluvius beschikken, je kan je data automatisch laten inlezen! Eindelijk es een voordeel aan die meter.
Hieronder een overzichtje van zulke grafieken. Ze laten je netjes zien hoe we het er het voorbije jaar vanaf brachten tov het jaar ervoor. De verwachte waarden houden rekening met het vorige jaar, en het klimaat.
Elektriciteit
Aardgas
Stadswater
Zonnepanelen (PV)
Mijn doelstelling voor dit jaar is ook het regenwater te meten. Ik meet het niveau al, dus mits wat wiskundige ingrepen moet hier wel een totaal met te berekenen zijn.
Ook zou ik es in kaart willen brengen hoeveel afval we wegvoeren. Dus ik denk dat ik maar op zoek ga naar een weegschaaltje om naast de vuilzakken te plaatsen…
En nu ik erover denk, zou ik ook es graag ons dataverbruik zien. Hmmm, even naar de tekentafel hoe we dat kunnen meten en inventariseren.