Een belangrijk aspect bij de opbouw van je intelligent huis zijn de noemers waar je alles onderbrengt. Geloof me, dit is best iets waar je van in het begin een goed zicht op hebt. Je installatie zal alleen maar toenemen. Zelfs zo erg, dat je op een bepaald punt vreest dat je alleen nog het overzicht gaat krijgen als je terug vanaf 0 begint. Been there, done that.
Laat onderstaande indeling je helpen bij je keuze om alles in de juiste vakjes te krijgen. Deze indeling gebruik ik steeds opnieuw en opnieuw. En tot vandaag heb ik bijna alle onderdelen erin kunnen plaatsen.
Toen mijn dochtertje 6 jaar oud was, vond zij er reeds haar weg in terug.
Dus dan moet het toch duidelijk zijn, niet?
Zones
Niks weerhoud je ervan om meerdere blokken te gebruiken. Persoonlijk vind ik de blok zones het interessantst. Dat is namelijk voor alle inwoners van het huis duidelijk. Misschien enkele voorbeelden?
- Je gaat naar ‘woning’, ‘1ste verdiep’, ‘kinderkamer’ en bedient de airco die daar hangt.
- Of je gaat naar ‘buiten’, ‘achtertuin’, ’terras’ en bedient de verlichting of opent de borderbesproeiing.
- Eentje om te lachen misschien, maar toch zo eenvoudig?
Je gaat naar ‘buiten’, dak woning’ en bekijkt de opbrengst van de zonnepanelen. - Je gaat naar ‘woning’, ‘gelijkvloers’, ‘leefruimte’ en checkt de waarden van je aquarium
- Je gaat naar ‘atelier’, ‘werkplaats’, en controleert even de temperatuur
Je ziet, als je er daadwerkelijk leeft, is het nog zo simpel.
Je volgt in je gedachten, alsof je ernaar zou wandelen.
De andere blokken zijn eigenlijk meer om alles geordend te hebben, maar buiten mezelf gebruiken de andere leden van het gezin dit zelden. Deze zaken interesseren hun niet zo sterk.
Denk maar eens aan jouw installatie, en probeer alles een plekje te geven aan de hand van volgend schema: